De schuilhut in het Mollendaalbos was dringend aan vervanging toe.

We bouwden de hut op met zo veel mogelijk hout dat we recupereerden uit de voorgaande hut. De dakbalken, dakplaten en verschillende stammen konden we hergebruiken. Andere delen werden uit het omliggende bos gehaald en verzaagden we tot bruikbaar hout voor het bouwen van de hut.

Zie hieronder de foto’s van heel het proces, van afbraak, tot opbouw, tot afwerking!

We begonnen met het demonteren van de oude hut. Daarbij gingen we voorzichtig genoeg tewerk om zo weinig mogelijk te beschadigen en zoveel mogelijk hout te kunnen hergebruiken.

Na de afbraak werden de putten gegraven en beton gestort voor de fundering.

Met hulp van de boswerkers van ANB werden er mooi gezaagde stammen aangeleverd uit
het omliggende bos. Deze werden ontschorst en er moest zoveel mogelijk spinthout werd
verwijderd.

En veel schuren!

Na het plaatsen van de palen op de beton kon de structuur verder opgebouwd worden, alle dakbalken werden hergebruikt. De dakplaten van de vorige hut waren nog in goede staat, dus deze konden we ook hergebruiken. Vervolgens maakten we de vloerstructuur met robiniahout, en de vloer en wanden met kastanjehout.

De oude banken waren niet meer te hergebruiken maar we hadden nog enkele stammen over die we verzaagden tot planken voor de banken en reling.

Bijna klaar!

Wegens een stevige vriesperiode konden de Sedumplanten niet geleverd worden en waren we genoodzaakt de werken even stil te leggen. 

Toen het eindelijk zover was, was het tijd voor de roofing, alle lagen die bij een Sedum dak horen en de laatste afwerkingen!

De schuilhut is helemaal klaar!

We zijn enorm dankbaar voor dit project en hopen dat de hut vele jaren gebruikt zal worden door de vele passanten van de schuilhut in het prachtige Mollendaalbos!

‘De Moemedel’, ‘Delle’, een dal: een valleitje waarin verschillende bronnen ontspringen.

Wij danken iedereen die heeft geholpen bij het bouwen en dankende boswachters en de mensen van Natuur en Bos voor het vertrouwen.

 
Lees zeker ook dit mooie artikel van OnzeNatuur!
"Het waren de kabouterkes"
Herman Laureys
Enthousiaste vrijwilliger

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping Cart 0
No products in the cart.